În perioada 10-14 septembrie 2014 a avut loc sesiunea anuală a Asociației Europene a Arheologilor (European Association of Archaeologists - website) aflată în acest an la cea de-a 20-a ediţie.


Dr. Hab. Alexandru Popa a participat cu o comunicare intitulată Mituri politice antice în manualele şcolare din România şi Republica Moldova: Studiu de caz – „Romanizarea strămoşilor poporului românesc”.

Prin intermediul comunicării sale autorul a prezentat pe scurt rezultatele analizei problematicii miturilor romanizării, aşa cum apar acestea în manualele şcolare din România şi Republica Moldova. Acestea au fost prezentate în comparaţie cu rezultatele cercetărilor arheologice, cu precădere ale celor derulate de autor în ultimii doi ani în zona Limesului roman în Transilvania, ca parte a proiectului „Graniţa Romană în estul Provinciei Dacia”, finanţat de Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică, proiect nr. PN-II-ID-PCE-2011-3-0652, contract nr. 339/5.10.2011..

Rezumat: Demistificarea istoriei este unul dintre termenii en vogue al cercetării istorice din spaţiul post-socialist. Constatăm ca cercetarea istorică din majoritatea ţărilor blocului comunist a identificat şi declasat o serie întreagă de mituri şi falsificări ale istoriei din perioada anterioară. În paralel observăm apariţia şi promovarea altor mituri istorice de o vădită motivaţie politică. În prezentarea de faţă mi-am propus să discut mitul despre „Romanizarea strămoşilor poporului românesc”, prezent masiv în manualele şcolare din România şi R. Moldova, pe de altă parte să urmăresc diferenţele dintre discursul istoric modern despre Romanizare şi modul în care acest fenomen este prezentat în manualele şcolare mai noi şi mai vechi. La baza investigaţiei au stat manualele de istorie din R. Moldova şi România din perioada de după WW II.

Pentru mai multe informaţii cu privire la temele abordate în cadrul Sesiunii:
Programul ştiinţific complet
Rezumatele tuturor comunicărilor ştiinţifice prezentate în cadrul celor 6 secţiuni principale