„Lecţia de istorie într-un mediu non-formal”


În cadrul parteneriatului Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Şcoala gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, directorul de proiect, dr. habil. Alexandru Popa, a vizitat această instituţie de învăţământ în data de 24 noiembrie 2014. Vizita a fost concepută drept parte componentă a Săptămânii Educaţiei Permanente („Festivalul Naţional al şanselor tale”, ediţia a 15-a) şi a constat într-o prelegere ţinută în faţa elevelor şi elevilor claselor a VIII-a.
Aceasta a fost întitulată „Graniţa de Est a Daciei romane în lumina noilor cercetări interdisciplinare” şi a oferit şcolarilor atât informaţii despre istoria provinciei romane Dacia, cât şi principalele aspecte ale proiectului de cercetare în desfăşurare, a metodelor aplicate şi a rezultatelor aşteptate. Accentul a fost pus pe descrierea utilizării tehnologiilor moderne ale arheologiei aplicate în documentarea de teren a limesului roman din zona de sud-est a Transilvaniei. Alături de prezentarea multimedia, Alexandru Popa a propus atenţiei elevilor şi pedagogilor un set de 13 placate de dimensiuni 80x120 cm care vor fi expuse în şcoală încă câteva zile. La sfârşitul prelegerii, elevii au primit câte un chestionar, rezolvarea căruia avea menirea să faciliteze însuşirea informaţiei prezentate.
Verificarea chestionarului şi notarea rezultatelor elevilor a rămas în responsabilitatea profesoarei Constanţa Balog, în colaborare cu care s-a desfăşurat activitatea.