Au apărut două publicaţii reieşite din proiect


Recent ne-a fost semnalată apariţia volumului Conferinţei internaţionale "Current Trends in Archaeological Heritage Preservation: National and International Perspectives. Proceedings of the international conference, Iași, Romania, November 6–10, 2013".
Rezultatele proiectului " Graniţa de Est a Daciei Romane" sunt prezentate în cadrul a două studii separate. Participarea la această manifestare ştiinţifică şi publicarea materialelor prezentate de colaboratorii proiectului, reflectă elocvent colaborarea fructuoasă cu colegii de la Institutul de Arheologie a Academiei Române şi în special cu colectivul proiectului de cercetare exploratorie CNCS UEFISCDI PN-II-ID-PCE-2011-3-0610.
Prima lucrare reflectă starea lucrurilor privind cercetările din cadrul proiectului despre Granița Romană în estul Daciei romane. Autorul analizează structura cercetărilor multidisciplinare efectuate în cadrul castrelor romane din sud-estul Transilvaniei. Se iau în discuţie situaţia concretă a României în ceea ce priveşte arhivarea de lungă durată a rezultatelor cercetărilor multidisciplinare, puse în serviciul arheologiei.
A doua lucrare pleacă de la nevoia de a facilita comunicarea dintre cercetarea arheologică fundamentală și societate. Rezultatul principal al acestui micro-proiect constă în crearea unei aplicații pentru Smartphone care poate oferi utilizatorilor săi posibilitatea de a fi informați la timpul potrivit și în locul potrivit despre existența unui pachet de informații referitoare la un sit arheologic dacic, roman sau post-roman, aflat în imediata lor apropiere. Informația, prezentată în context local, regional și național, va fi structurată și livrată utilizatorilor în mod diferențiat, în funcție de vârstă, limbă de comunicare sau alte criterii relevante. Prin folosirea noilor tehnologii vom scurta în mod considerabil calea de comunicare între arheologia fundamentală și utilizatori, al căror interes este diferențiat pe niveluri specifice. Definirea profilurilor posibilelor grupuri țintă va permite o transmitere coerentă a informațiilor științifice, cât și a mesajului intrinsec al proiectului către utilizatori, adaptat la nivelul lor de înțelegere. Acesta este unul din aspectele esențiale ale cercetării socio-umane și tehnologice din cadrul proiectului. Noul produs și pachetele de servicii conexe vor contribui la confortul vieții utilizatorilor dar și la îmbunătățirea performanțelor organizațiilor care administrează patrimoniu cultural și arheologic. aplicația va servi la transformarea informației științifice în informație culturală și la transmiterea acesteia către diferite grupuri țintă în mod targetat.