Prospecțiuni de teren în zona satului Aninoasa, jud. Covasna


Cu ocazia desfăşurării proiectului, s-au efectuat prospecţiuni de teren în zona satului Aninoasa, judeţul Covasna. Cercetările au inclus diagnostic arheologic vizual, diagnostic geomagnetic şi geochimic. Suprafaţa sitului a fost documentată topografic, astfel încât s-a putut crea profilul altimetric al sitului. După primele descinderi în teren au fost descoperite fragmente de vase eneolitice, ocazie cu care grupului de cercetare i s-au alăturat dr. Dan Buzea (Sfântu Gheorghe) şi Björn Briewig (Berlin), ambii specialişti în domeniul preistoriei din Sud-estul Transilvaniei.
Un rezultat interesant a adus prospecţiunea geomagnetică, efectuată cu magnetometrul cu cinci sonde de tip Fluxegate „Dr. Förster”, aranjate pe un cărucior propulsat manual. Măsurările au cuprins o suprafaţă de 30x40 m². În cuprinsul ei s-au descoperit o serie de anomalii geomagnetice. Una dintre acestea denotă existenţa în partea centrală a ariei cercetate a unei construcţii cu o suprafaţă de circa 8x14 m². Alte anomalii, mai mici, se observă la o distanţă de circa 6-7 m şi respectiv, 9-10 m de construcția amintită.
Pentru diagnosticul geochimic al terenului au fost extrase o serie de probe de sol, de la adâncimea de până la 1 m. Analiza lor geochimică se va efectua în perioada imediat următoare.