MNCR.ro Engleză Graniţa romană în estul Provinciei Dacia



Programul de lucru al proiectului include o serie de activităţi distincte, dintre care ţinem să amintim următoarele:


  • Investigaţiile de arhivă şi bibliotecă

    prevăd inventarierea tuturor punctelor de epocă romană care au fost semnalate în scris până în prezent, de la însemnările preoţilor din satele din zonă şi până la versiunea digitală a Repertoriului Arheologic Naţional (ran.cimec.ro).

  • Prospecţiunile arheologico-arheometrice

    vizează diagnosticul în teren a punctelor cu descoperiri din repertoriul constituit în urma investigaţiilor de arhivă şi bibliotecă. Pe parcursul acestora se efectuează periegheze vizuale de suprafaţă, prospecţiuni pedologice cu carotiera, măsurări topografice de precizie cu sisteme GPS de înaltă precizie, etc.

  • Re-Inventarierea săpăturilor mai vechi

    are în vizor documentaţia de şantier şi materialele arheologice, provenind din săpăturile efectuate pe parcursul anilor în diferite situri arheologice de interes pentru proiect.

  • Prospecţiuni geofizice

    Magnetometria oferă posibilitatea procesării unor imagini de sub suprafaţa actuală a solului şi poate conduce la identificarea unor urme arheologice ascunse sub pământ până la o adâncime de până la 2 m. Domeniul aplicaţiilor magnetometrice în arheologie a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare remarcabilă. Aparatele, care ajung la moment să devină dotarea standard a cercetătorilor-arheologi, au fost acum câţiva ani un instrument sofisticat, disponibil doar unor geofizicieni selecţi. Aplicarea la scară largă a acestei tehnologii de cercetare în România a fost până în prezent limitată de lipsa de aparataj adecvat.

  • Cartarea de fosfaţi şi microelemente

    presupune identificarea în solul din interiorul sau exteriorul siturilor arheologice a concentraţiilor de microelemente. În cazul fosforului, acesta poate fi utilizat drept indicator al prezenţei în antichitate a materiei organice, permiţând determinarea mai mult sau mai puţin precisă a funcţionalităţii unor complexe arheologice. Cartarea şi analiza distribuţiei anumitor microelemente în spaţiul sitului arheologic sau pe suprafaţa unui complex din sit, urmează să ofere posibilitatea identificării unor activităţi economice, desfăşurate la locul investigaţiilor în antichitate.

  • Sinteza rezultatelor

    După efectuarea tuturor acestor paşi de cercetare, urmează ca rezultatele să fie analizate şi interpretate din punct de vedere a ştiinţelor a căror metode au fost aplicate, adică a arheologiei, pedologiei şi geofizicii. Aceste rezultate urmează să culmineze cu redactarea unei lucrări istorice despre graniţa de est al Daciei.